

## Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

**Ex**) 
$$2:50 + 1 \text{ hour and } 55 \text{ minutes} = 4:45$$

- 1) 4:00 + 2 hours and 50 minutes =
- 2) 4:20 + 1 hour and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **3**) 6:10 + 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 4) 2:00 + 1 hour and 55 minutes =
- 5) 5:10 + 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 6) 3:10 + 2 hours and 50 minutes =
- 7) 7:15 + 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 8) 4:25 + 3 hours and 50 minutes =
- 9) 2:10 + 2 hours and 55 minutes =
- **10**) 5:35 + 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 11) 11:00 3 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 12) 5:25 3 hours and 50 minutes =
- **13**) 9:20 1 hour and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **14)** 6:00 1 hour and 50 minutes =
- 15) 7:15 3 hours and 55 minutes =
- **16**) 5:40 2 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **17**) 10:15 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **18**) 7:05 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **19**) 9:55 2 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **20**) 7:40 2 hours and 50 minutes =

Answers

- Ex. **4:45**
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5. \_\_\_\_\_
- 6.
- 7. \_\_\_\_\_
- 8. \_\_\_\_\_
- 9. \_\_\_\_\_
- 10. \_\_\_\_\_
- 11. \_\_\_\_\_
- 12. \_\_\_\_\_
- 13. \_\_\_\_\_
- 14.
- 15.
- 16. \_\_\_\_\_
- 17. \_\_\_\_\_
- 18. \_\_\_\_\_
- 19. \_\_\_\_\_
- 20.



Name: Answer Key

## Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

## **Ex**) 2:50 + 1 hour and 55 minutes = 4:45

- 1) 4:00 + 2 hours and 50 minutes = 6:50
- 2) 4:20 + 1 hour and 55 minutes = 6:15
- 3) 6:10 + 1 hour and 50 minutes = 8:00
- 4) 2:00 + 1 hour and 55 minutes = 3:55
- 5) 5:10 + 2 hours and 50 minutes = 8:00
- 6) 3:10 + 2 hours and 50 minutes = 6:00
- 7) 7:15 + 1 hour and 50 minutes = 9:05
- 8) 4:25 + 3 hours and 50 minutes = 8:15
- 9) 2:10 + 2 hours and 55 minutes = 5:05
- 10) 5:35 + 2 hours and 50 minutes = 8:25
- **11**) 11:00 3 hours and 50 minutes = 7:10
- 12) 5:25 3 hours and 50 minutes = 1:35
- **13**) 9:20 1 hour and 55 minutes = 7:25
- **14)** 6:00 1 hour and 50 minutes = 4:10
- 15) 7:15 3 hours and 55 minutes = 3:20
- **16**) 5:40 2 hours and 55 minutes = 2:45
- 17)  $10:15 2 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = \frac{7:25}{10:10}$
- **18)** 7:05 1 hour and 50 minutes = 5:15
- **19**) 9:55 2 hours and 55 minutes = 7:00
- **20)** 7:40 2 hours and 50 minutes = 4:50

## Answers

- Ex. **4:45**
- **6:50**
- **6:15**
- **8:00**
- <sub>4.</sub> 3:55
- **8:00**
- 6:**00**
- 7. **9:05**
- **8:15**
- **5:05**
- 10. **8:25**
- 11. **7:10**
- 12. **1:35**
- 13. **7:25**
- 14. **4:10**
- 15. **3:20**
- 16. **2:45**
- 17. **7:25**
- 18. **5:15**
- 19. **7:00**
- **4:50**